search

Net zoals mensen kunnen ook katten overgevoelig of zelfs allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Als je kat dergelijke symptomen vertoont, dan is het van belang dat je weet welke de mogelijkheden zijn om haar een zo gezond mogelijk leven te geven.

Oorzaken

Verscheidene veelvoorkomende voedingsstoffen kunnen je kat opzadelen met een voedselallergie. Hierbij onder meer kip, vis, mais, tarwe, zuivelproducten en soja, maar ook rund, eieren en varkenvlees durven weleens voor problemen zorgen. Als je kat allergisch reageert of overgevoelig lijkt voor bepaalde voedingsstoffen, dan betekent dat dat haar immuunsysteem ze als gevaarlijk beschouwt en daarop reageert om ze uit het systeem te weren.

Hoe uit voedselallergie zich bij katten?

Je zou weleens verbaasd kunnen zijn op welke manier overgevoeligheid of voedselallergie bij katten zich kan uiten. Het laat zich niet altijd voelen in maag en darmen, maar vaak op de huid en in de ademhaling en soms zelfs alleen ter hoogte van de oren

Als je kat veel last heeft van jeuk, haarverlies of pijnlijke plekken van het krabben of als haar oren rood en ontstoken zijn, dan kan dat een teken zijn van overgevoeligheid of voedselallergie. Andere symptomen zijn diarree en braken.

Wat kun je eraan doen?

Als je vermoedt dat je kat lijdt aan overgevoeligheid of voedselallergie, wend je dan eerst en vooral tot de dierenarts. Die kan de oorzaak van het probleem opsporen en voorstellen doen om het probleem aan te pakken.

Eén tactiek die de dierenarts kan voorstellen, is een zogenaamd eliminatiedieet. Dit houdt in dat je je kat enkele weken een dieet met een strikt minimum aan ingrediënten voert en dan gaandeweg het ingrediënt toevoegt waarvan je vermoedt dat het de oorzaak is van de voedselallergie. Als de kat erop reageert, dan ken je meteen de oorzaak en kun je het foute ingrediënt uit haar dieet schrappen.

Een andere optie kan erin bestaan dat de dierenarts een dieet met nieuwe eiwitten voorstelt. Nieuwe eiwitten zijn eiwitten die niet zo vaak in dierenvoeding gebruikt worden, zoals eend, kalkoen of katvis. Op die manier kun je de eiwitten die de overgevoeligheid veroorzaken, uit het dieet van je kat elimineren en ze vervangen door andere, waarvan de kans op allergieën wellicht kleiner is.

Bronnen:

Common Allergies in Cats by WebMD Pets
Food Allergies in Cats by Jean Hofve, DVM
Cat Food Allergies by PetSmart
Allergies by the ASPCA
How to Treat Skin Rash in Cats by Mario Calhoun

Cookie-Instellingen