search

Door hun sterk ontwikkelde drang om op prooien te jagen, spelen katten niet zo graag alleen. Daarom vinden ze het leuk als je zelf met hen speelt. Deze spelletjes zijn bedoeld als korte oefening, tot maximaal 10 minuten. Ze zijn ideaal voor een drukke dag, als er weinig tijd om te spelen is. Idealiter krijgt je kat elke dag minstens zo’n 20 à 30 minuten speeltijd.

Apporteren

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, apporteren katten wel degelijk. Een paar tips:

Kies een stuk speelgoed dat je door de hele kamer kunt gooien en dat de kat makkelijk met haar bek kan oppikken.
Gooi het speeltje weg en je kat zal er meteen naartoe springen en het achterna rennen. Je zult wellicht verbaasd zijn dat je kat het speelgoed meestal gewoon terugbrengt.
Laat je kat aan het apporteren gewend raken door ze te aaien of te trakteren op gezonde snacks telkens wanneer ze het doet.
Als je kat het speeltje niet terugbrengt, dan is het gewoon meer beweging voor het baasje! Oppakken en opnieuw gooien is dan de boodschap

Verfrommeld papier

Katten zijn verzot op dingen die een ritselend geluid maken. Laat wat verfrommeld papier op de grond slingeren: ideaal om vast te grijpen, om mee vechten of achterna te zitten. Zorg er alleen voor dat ze er niet gaan op kauwen of het opeten. Gooi het papier in de vuilnisbak zodra je kat is uitgespeeld, zodat het geen veiligheidsrisico wordt.

Een touwtje en een veer

Koop een stokspeeltje of maak er zelf een met een stok, een touw en een bel of een veer. Trek het zachtjes weg, uit het zicht van de kat, en ze zal er achteraan zitten om de hoek en onder meubels en zal er zelfs omhoog naartoe springen. Houd wel steeds een oogje in het zeil om zeker te zijn dat ze niets inslikt of verstrikt raakt in garen of wol, want dat houdt een gevaar op verstikking in. Laat de kat bij dergelijke spelletjes nooit alleen en berg het speelgoed nadien steeds goed op. Gooi speelgoed dat versleten is of dat stukjes verliest die ingeslikt kunnen worden, beter in de vuilnisbak.

Papieren zak

Vergeet de chique krabpaal van anderhalve meter hoog. Je kat kan net zogoed gek zijn op een papieren boodschappenzak. Leg de zak op zijn kant zodat je kat erin kan. Krab of por dan aan de zijkanten van de zak en je kat zal als gek reageren op de bewegingen en geluiden.

Licht

Katten zijn dol op weerkaatsend licht. Probeer het licht op te vangen met je horloge, een cd of een ander weerkaatsend voorwerp. Laat het licht weerkaatsen onder op de muur, op de grond of op een andere veilige ondergrond. Vermijd wel laserpennen, want die kunnen de ogen van je kat schade toebrengen. Blijven jagen en niks te pakken krijgen kan op de duur wel frustrerend worden. Zorg er daarom voor dat je de kat ook een speeltje geeft dat ze daadwerkelijk vast kan grijpen.

Kattenspelletjes op je tablet

Tegenwoordig kun je zelfs spelletjes voor je kat downloaden op je tablet! In die kattenapps zie je bewegende vissen, muizen en andere tekenfilmfiguurtjes, speciaal ontwikkeld voor katten. Het is misschien niet de zwaarste oefening, maar het prikkelt wel de nieuwsgierigheid van je kat.

Nieuwe en niet zo nieuwe speeltjes

Net zoals mensen houden katten van verandering en je hoeft daarom niet altijd nieuw speelgoed te kopen om het leuk te houden. Door de speeltjes die je kat al heeft om beurten te gebruiken, lijkt het telkens of ze er enkele nieuwe heeft. Geef er een paar aan de kat, houd de rest achter de hand en geef de kat om de paar dagen een “nieuw” speeltje. Zo zal ze haar speeltjesverzameling nooit beu raken en je bespaart er bovendien geld op.

Cookie-Instellingen