Zoek

Wat zoek je precies?

ingewikkelde etiketten: de mysteries onthuld

Als je boodschappen gaat doen, dan lees je vaak het etiket met de ingrediënten om met kennis van zaken te beslissen wat je gaat kopen. Etiketten op hondenvoer zien er vaak echter ingewikkeld en onbegrijpelijk uit. Neem een kijkje in deze gids om te begrijpen wat je allemaal te lezen krijgt.

INGEWIKKELDE ETIKETTEN: DE MYSTERIES ONTHULD

Ingrediëntenlijst

In ingrediëntenlijsten bij voedingswaren staan de ingrediënten vermeld in dalende volgorde volgens het percentage dat ze vertegenwoordigen in het totale gewicht. Als het eerste ingrediënt op een pot salsa bijvoorbeeld ‘tomaten’ is, dan weet je dat het grootste deel van het product bestaat uit tomaten en dat de overige ingrediënten op het etiket samen de rest van het volume volmaken.

Hetzelfde geldt voor het etiket op de voeding van je hond. Als ‘kip’ als eerste ingrediënt vermeld staat, dan weet je meteen dat een aanzienlijk gedeelte van de voeding uit kip bestaat. Zoek vooral naar eiwitten van dierlijke oorsprong op het etiket. Daarin zitten namelijk de eiwitten en aminozuren die je viervoeter nodig heeft om gezond te blijven.

Gegarandeerde analyse

De gegarandeerde analyse van voedingswaren is de weergave van het minimum- en/of maximumpercentage van bepaalde voedingsstoffen in die voedingswaren, zoals eiwitten, vetstoffen, vezels of vochtgehalte. De gegarandeerde analyse voor droogvoer is niet dezelfde als die voor natvoer, al was het maar omdat het vochtgehalte van natvoer veel hoger ligt. Als je de voedingsprofielen van droogvoer en natvoer nauwkeurig met elkaar wilt vergelijken, dan kan dat via deze formule.

De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) bepaalt in de VS de voedingsnormen voor dierenvoeding. Op dit ogenblik bestaan er twee aparte categorieën van kwaliteitsnormen voor dierenvoeding: de eerste voor jonge dieren en zwangere/zogende moeders en de tweede voor volwassen dieren. Al het hondenvoer van NUTRO™® voldoet aan de AAFCO-voedingsnormen voor hondenvoer.

 

Bronnen:

How to Read a Dog Food Label by Elizabeth Lee
How to Interpret the Guaranteed Analysis on Pet Food Labels by eHow
Pet Food Labels by the U.S. FDA
Selecting Nutritious Pet Foods by David A. Dzanis, D.V.M., Ph.D., DACVN

Selecteer een retailer

Nutro brand imagery