Zoek

Wat zoek je precies?

veiligheidstips voor honden in de zomer

Je bent niet de enige die last heeft van de hitte als het echt warm wordt in de zomer. De temperatuur en vochtigheid kunnen voor je hond ronduit gevaarlijk zijn. Daarom deze tips om veilig de zomer door te komen.

VEILIGHEIDSTIPS VOOR HONDEN IN DE ZOMER

Wend je tot een professioneel hondenverzorger

Laat je hond knippen door iemand met kennis van zaken, maar trim zijn vacht niet te kort, zodat hij toch nog beschermd blijft tegen de zon. Laat je hond in de zomer ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat uit en zorg voor voldoende schaduw om te schuilen voor de hete middagzon.

Houd steeds voldoende water bij de hand

Geef je hond buitenshuis steeds genoeg te drinken. Ga uit van tweemaal zoveel water als je meent nodig te hebben, zodat je hond altijd kan rekenen op voldoende vers water om af te koelen.

Zorg voor voldoende schaduw

Zorg er buitenshuis steeds voor dat je hond in de schaduw kan gaan liggen. Laat hem niet te lang in de blakende zon blijven. Honden kunnen immers net zoals mensen een zonnesteek krijgen.

Niet lopen op hete ondergrond

Een hond kan gemakkelijk zijn poten verbranden aan de hitte van het beton of het asfalt. Laat ze zo weinig mogelijk op zo’n ondergrond lopen maar loop liever op gras of koel zand.

Opgepast voor hittestress

Bij aanhoudende warmte kan je hond last hebben van hittestress. De belangrijkste tekenen zijn overmatig puffen, ademhalingsmoeilijkheden, verhoogd hartritme, snel ademen, overmatig kwijlen, zwakte, lusteloosheid en zelfs flauwvallen. Als je merkt dat je hond één van deze tekenen vertoont, zet of leg hem dan in de schaduw, neem koud water en koel hem af met een natte handdoek. Bel desnoods voor alle zekerheid ook de dierenarts.

Geen honden in een hete auto!

Laat een hond in de zomer nooit ofte nimmer alleen achter in de auto. In amper een paar minuten tijd kan hij bevangen raken of zelfs sterven door de hitte.

Uitkijken met zwemmen!

De meeste honden zijn dol op zwemmen, maar sommige kunnen het niet en andere hebben zelfs een hekel aan water. Houd rekening met wat je hond het liefst wil en met wat hij kan, voordat je met hem gaat zwemmen.

 

Bronnen:

American Kennel Club. "Summer Safety Tips.", American Kennel Public Education. 2012. Accessed 23 Apr. 2012.
American Red Cross. "Summer Safety Tips for Pet Owners.", The American Red Cross Latest News. 2010. Accessed 23 Apr. 2012.
American rel="noopener noreferrer" Society for the Prevention of Cruelty to Animals. "Hot Weather Tips.", ASPCA rel="noopener noreferrer" Pet Care Tips. 2012. Accessed 23 Apr. 2012.
Reader's Digest Editors. "Summer Safety Tips for Dogs.", Reader's Digest Pets. 2011. Accessed 23 Apr. 2012.

Selecteer een retailer

Nutro brand imagery